
Φασολάδα με Χοιρινό #Αξιώτης Π.11 Οκτωβρίου 2017

Συστατικά
- 400 gr. φασόλια λευκά μεγάλα
- 500 gr. χοιρινό μπούτι (με την πέτσα και το λίπος)
- 1 χωριάτικο λουκάνικο
- 150 gr. φέτες μπέικον
- 2 κρεμμύδια ξερά
- 4 σκελίδες σκόρδο
- 3 κλωναράκια μαϊντανό
- 3-4 κλωναράκια σέλινο
- 1 κ. σ. τοματοπολτέ
- 2 κόκκινες ντομάτες
- 1 καρότο
- 1 κ. γ. ζάχαρη κρυσταλλική
- 250 ml. λευκό κρασί
- 2 φύλλα δάφνης
- πάπρικα γλυκιά
- μαντζουράνα
- θυμάρι
- αλάτι – πιπέρι στην γεύση
- 1 κ. γ. σουμάκ ΄΄ στα ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ ΤΩΝ ΓΕΎΣΕΩΝ ΄΄
Οδηγίες
- Μουλιάζουμε τα φασόλια αποβραδίς.
Βάζουμε τα φασόλια να βράσουν μέχρι να μαλακώσουν ελαφρά και τα στραγγίζουμε.
- Αφαιρούμε το λίπος από το χοιρινό, το κρατάμε στην άκρη και κόβουμε το κρέας σε μέγεθος καρυδιού.
Ψιλοκόβουμε το μπέικον και τα κρεμμύδια. Κόβουμε τα λουκάνικα σε χοντρές ροδέλες. Σε ένα τηγάνι βάζουμε το χοιρινό λίπος και το δέρμα, αφήνουμε να κάψει και να βγάλει το λίπος του.
- Εκεί μέσα σωτάρουμε το χοιρινό, μεταφέρουμε τα κομμάτια του κρέατος, χωρίς το λίπος και το δέρμα σε ένα σκεύος.
Αφαιρούμε τα κομμάτια λίπους και το δέρμα και σωτάρουμε το μπέικον, τα κρεμμύδια, το καρότο και τα σκόρδα ολόκληρα. Σβήνουμε με κρασί, περιμένουμε 2-3 λεπτά να εξατμιστεί και προσθέτουμε τον πελτέ, τις ντομάτες, την ζάχαρη, το θυμάρι, την μαντζουράνα, την δάφνη, τα πιπέρια, το αλάτι, ½ φλιτζάνι νερό, το Σουμάκ και βράζουμε για 2 λεπτά.
- Σε πλατιά και βαθιά κατσαρόλα προσθέτουμε το μισό ελαιόλαδο κάνουμε μία στρώση με την μισή ποσότητα των κρεάτων, συνεχίζουμε με μισή στρώση φασόλια, κρέας και τέλος τα φασόλια, αλατοπιπερερώνουμε ελαφρά σε κάθε στρώση.
- Περιχύνουμε με την σάλτσα, το ελαιόλαδο και τέλος προσθέτουμε τα λουκάνικα. Ρίχνουμε περίπου 1½ φλιτζάνι νερό, θα το υπολογίζουμε ανάλογα με τα υγρά που έχει βγάλει η σάλτσα.
- Σιγοβράζουμε, σε χαμηλή θερμοκρασία μέχρι να μελώσει η σάλτσα και να μαλακώσουν τα υλικά, αν χρειαστεί προσθέτουμε επιπλέον υγρά.
Σιγοβράζουμε μέχρι να μελώσει το φαγητό μας και να έχει ελάχιστη σάλτσα.
΄
Αξιώτης Παράσχος