

η κυρία Βούλα………………….
οι Συνταγές της κυρίας Βούλας. Πολλές και υπέροχες όλες γιατί τις έφτιαχνε με αγάπη για την οικογένεια της. Αυτή είναι μια συνταγή που την έκανε πάντα στις οικογενειακές γιορτές, στις επίσημες γιορτές και όχι μόνο. Μάζευε τις μυρωδιές από τον κήπο της που πάντα είχε κάθε είδους αρωματικά φυτά . Δεν έκανε μόνο ένα ταψί γιατί ποτέ δεν έφτανε. Έκανε πολλά για να μας ευχαριστήσει όλους.
Πίτα: Η ιστορία της φυσικά από την αρχαία Ελλάδα, όπου οι πίτες βρίσκονταν στο καθημερινό διαιτολόγιο. Χαρακτηριστικό ήταν ένα είδος πίτας με μέλι, τυρί και λάδι και ιδιαίτερη επιτυχία είχε ο «μυτλωτός» - μια πίτα με μέλι και σκόρδο.
Η πίτα την οποία οι αρχαίοι Έλληνες έτρωγαν ειδικότερα το πρωί είχε βάση το αλεύρι και το κρασί. Άλλη χαρακτηριστική πίτα ήταν η μάζα «μάζα», ζυμωμένη με αλεύρι από κριθάρι , σίκαλη, βρώμη ή κεχρί και από διάφορα όσπρια. Στα πλούσια γεύματα των αρχαίων Αθηναίων τα επιδόρπια που περιλάμβαναν φρέσκα και ξερά φρούτα, αλμυρά αμύγδαλα, τυρί, σκόρδο και κρεμμύδια τελείωναν με αλμυρές και γλυκές πίτες, τις οποίες οι συνδαιτυμόνες εκτιμούσαν ιδιαίτερα.
Οι πίτες των αρχαίων Ρωμαίων εξάλλου είχαν βάση το αλεύρι από ρύζι ή το σιμιγδάλι ζυμωμένο με αυγά, τυρί και μέλι. Αργότερα προστέθηκε κρέας ή εντόσθια ζώων.
Για τον Μεσαίωνα είναι γνωστά σχετικά λίγα πράγματα. Ξέρουμε λόγου χάρη ότι στις νηστείες οι πίτες ήταν συχνότατες και στο καθημερινό διαιτολόγιο κυριαρχούσε η φυτική διατροφή. Πάντως, από τότε συνδύαζαν τα λαχανικά και τα δημητριακά ως σούπα ή πίτα.
Σήμερα οι τυρόπιτες, οι κρεατόπιτες, οι σπανακόπιτες ή λαχανόπιτες που συνηθίζονται σε όλες τις περιοχές της χώρας μας (με φύλλο που ανοίγουν οι νοικοκυρές ή έτοιμο), όπως και τα σκαλτσούνια, το βολ ο βαν, τα σου και οι τάρτες δεν είναι παρά παραλλαγές της αρχαιότατης πίτας η οποία στην αρχική της μορφή ήταν απλή και ψηνόταν πάνω σε καυτές πέτρες ή μέσα σε ζεστή χόβολη.
Είναι απίστευτο πόσοι πολύ άνθρωποι λατρεύουν την ελληνική παραδοσιακή πίτα με χωριάτικο φύλλο και όχι μόνο. Και εάν στην Ιταλία η πίτσα είναι η εθνική ταυτότητα γεύσης, η πίτα για τους Έλληνες είναι το απόλυτο γεύμα για κάθε ώρα. Και όπως κάθε εξαιρετικό πράγμα στον κόσμο, έτσι και η πίτα έχει τα δικά της μυστικά. Το 1ο και βασικότερο όλων είναι η ποιότητα των υλικών. Πρέπει να είναι τα καλύτερα και φρέσκα. Η ζύμη και το άνοιγμα του φύλλου (πόσο λεπτό θα είναι, πόσες στρώσεις θα έχει και πολλά ακόμη) είναι επίσης καθοριστικοί παράγοντες.
Συστατικά
Χωριάτικο φύλλο της κυρίας Βούλας
- 500 gr. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 600 ml. χλιαρό νερό
- 40 gr. ελαιόλαδο
- 8 gr. ξύδι
- 5 gr. αλάτι
η γέμιση της πίτας
- 1 kg. τρυφερό φρέσκο σπανάκι
- 1 ματ. λάπαθα
- 1 ματ. μυρώνια
- 1 ματ. καυκαλήθρες
- 1 ματ. σέσκουλα
- 3-4 φρέσκα κρεμμυδάκια
- 2 ξερά κρεμμύδια
- 1 ματ. άνηθο
- 1 ματ. μάραθο
- 1 ματ. δυόσμο
- 350 gr. βαρελίσια φέτα
- 250 gr. φρέσκο ανθότυρο
- 3 αυγά
- 200 gr. ελαιόλαδο
- 20 gr. αλάτι
- 5 gr. πιπέρι
Οδηγίες
- Χωριάτικο φύλλο:
Σε λεκάνη κοσκινίζουμε το αλεύρι βάζουμε το αλάτι. Ανοίγουμε μια λακκούβα στο κέντρο και προσθέτουμε το ελαιόλαδο και το ξίδι. Ανακατεύουμε καλά τα υλικά να ενωθούν. Προσθέτουμε σιγά, σιγά, το χλιαρό νερό. Θα βάλετε όσο πάρει, για να πάρετε μια ομοιόμορφη και απαλή συνταγή που δεν κολλάει στα χέρια. Σκεπάζουμε και αφήνουμε να ξεκουραστεί.
- Ζυμώνουμε αρκετά μέχρι να γίνει λεία η ζύμη. Στη συνέχεια δουλεύουμε τη ζύμη σε μια επίπεδη επιφάνεια. Ζυμώνουμε διπλώνοντας τη ζύμη για να πάρει αέρα μέσα. Πλάθουμε τη ζύμη σε μπαστούνι. Κόβουμε σε 7 ίσα μέρη για μία πίτα ( 3 κάτω - 4 επάνω ). Ξαναζυμώνουμε ένα ένα τα ζυμαράκια. Τα πλάθουμε σε μπαλάκια. Σε μια επίπεδη επιφάνεια ανοίγουμε με τον πλάστη τα μπαλάκια ζύμης πασπαλίζοντας με αλεύρι η διαδικασία είναι ίδια για όλα τα φύλλα.
΄΄ Μπορείτε να δείτε την - https://bit.ly/37lJEf6
- Πλένουμε πολύ καλά όλα τα μυρωδικά και ψιλοκόβουμε. Καθαρίζουμε και πλένουμε το σπανάκι το χοντροκόβουμε, προσθέτουμε λίγο αλάτι τα ανακατεύουμε καλά και τα αφήνουμε στην άκρη. Αφήνουμε να στραγγίξει καλά.
- Στη συνέχεια μέσα με μεγάλο μπολ προσθέτουμε το σπανάκι (καλά στραγγισμένο), και όλα τα άλλα μυρωδικά ανακατεύουμε και προσθέτουμε θρυμματισμένη τη φέτα και ανθότυρο μαζί με τα αυγά - αλάτι και το πιπέρι ανακατεύουμε πολύ καλά να πάνε παντού όλα τα υλικά.
- Για την συναρμολόγηση της πίτας σε μεγάλο στρογγυλό ταψί βάζουμε λίγο λάδι στον πάτο και το αλείφουμε καλά να πάει παντού το λάδι. Στρώνουμε ένα φύλλο στο ταψί με τις άκρες να κρέμονται απέξω, περιχύνουμε με λίγο λάδι και στρώνουμε από πάνω το δεύτερο φύλλο, περιχύνουμε ξανά με λίγο λάδι και στρώνουμε το τρίτο απλώνουμε την γέμιση.
- Πάνω από την γέμιση στρώνουμε ένα φύλλο το 4 - περιχύνουμε με λίγο λάδι και στρώνουμε από πάνω το 5 φύλλο - περιχύνουμε ξανά με λίγο λάδι και στρώνουμε από πάνω το 6 φύλλο - περιχύνουμε με λίγο λάδι και στρώνουμε από πάνω το 7 και τελευταίο φύλλο.
- Χαράζουμε την πίτα σε μικρά τετράγωνα κομμάτια ή κάνουμε μικρές τρυπούλες στην επιφάνεια. Αλείφουμε την πίτα με ελαιόλαδο. Ελαφρύ ράντισμα της επιφάνειας με σταγόνες νερού λίγο πριν μπει στο φούρνο και την ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 1 ώρα στους 180οC.
Σημειώσεις
Παρακολουθήσετε την συνταγή σε βίντεο : https://youtu.be/EADHRAk2Yus