

Η Chenopodium quinoa, ή απλώς quinoa, είναι ένα ετήσιο ποώδες φυτό της οικογένειας Amaranthaceae (αμάραντο) που προέρχεται από τις πλαγιές του Ειρηνικού των Άνδεων στη Νότια Αμερική. Καλλιεργήθηκε και χρησιμοποιήθηκε από τους ανθρώπους των Inca από το 5000 π.Χ. ως η δεύτερη κύρια τροφή μετά την πατάτα. Η καλλιέργεια της Κινόα έχει αυξηθεί δραματικά τα τελευταία χρόνια, επειδή είναι χωρίς γλουτένη και περιέχει υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες από 8-22% ποσοστό μεγαλύτερο μέσο όρο από τα κοινά δημητριακά, ρύζι, σιτηρά, κριθάρι.
Συστατικά
- 200 gr κινόα
Οδηγίες
- Ξέπλυνε σε ένα ψιλό σουρωτήρι την κινόα σε τρεχούμενο κρύο νερό. Η συσκευασμένη κινόα συνήθως είναι ήδη πλυμένη για να φύγει η πικρή γεύση της, η φυσική της άμυνα απέναντι στα έντομα και τα ζώα στη φύση, εκτός όμως κι αν μαγειρεύεις τακτικά μια συγκεκριμένη μάρκα, καλό είναι να την ξεπλύνεις για να είσαι σίγουρη. Μετάφερε την κινόα σε μια λαμαρίνα φούρνου που θα έχεις στρώσει με χαρτί φούρνου και άφησέ τη όλη τη νύχτα για να στεγνώσει ή βάλε τη για μερικές ώρες σε χλιαρό φούρνο (στους 50 βαθμούς). Σε κάθε περίπτωση, ανακάτευέ την τακτικά.
- Μπορείς να φτιάξεις «ποπ» κινόα σε ένα τηγάνι με βαρύ πάτο ή σε μια κατσαρόλα με καπάκι. Η κινόα δεν θα έχει τον… εκρηκτικό ενθουσιασμό του καλαμποκιού αλλά και πάλι το καπάκι είναι απαραίτητο. Ζέστανε το σκεύος σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και πρόσθεσε μισό φλιτζάνι κινόα. Μπορείς να την φτιάξεις στεγνή ή για καλύτερο γευστικό και τραγανό αποτέλεσμα να προσθέσεις μισό κουτάλι της σούπας ελαιόλαδο. Σκέπασε το σκεύος και ανάδευέ το για να μην κολλήσει η κινόα. Αν η κατσαρόλα σου είναι βαθιά μπορείς να παραλείψεις το καπάκι και να ανακατεύεις την κινόα με μια σπάτουλα. Όταν φουσκώσουν τα σποράκια, άπλωσέ τα σε ένα φαρδύ ταψί και άφησέ τα να κρυώσουν.
Σημειώσεις
Μπορούμε να χρησιμοποιήσεις τη φουσκωμένη κινόα στο πρωινό μας, σκέτη ή προσθέτοντάς την σε μείγμα για musli, επίσης να την προσθέσουμε σε μπάλες ενέργειας, σε μάφιν, σε μπισκότα και ψωμιά για να αυξήσεις την περιεκτικότητά τους σε φυτικές ίνες και πρωτεΐνη. Για να φτιάξουμε γλυκιές μπάρες ενέργειας μαζί με μέλι ή νέκταρ αγαύης.
Tip: Αποθήκευσε την φουσκωμένη κινόα σε αεροστεγές δοχείο για να διατηρηθεί τραγανή.