

Από τις πίτες που αρέσουν σε όλους, αλλά για μη προφανή λόγο στην πράξη γίνονται λιγότερο συχνά, η στριφτόπιτα έχει κάθε δικαίωμα να διεκδικεί σοβαρά τις προτιμήσεις μας στην κατηγορία. Δεν φτάνει που είναι διαφορετική οπτικά, ακολουθώντας το σχήμα του κοχλία, βάζει τέλος στη γνωστή διαμάχη της γωνίας. Επειδή δε χρησιμοποιεί με άλλο τρόπο το φύλλο, ακόμη και στην ίδια ποσότητα, η πίτα βγαίνει συνολικά πιο κριτσανιστή ή δημιουργεί αυτή την (επιθυμητή πάντα) τραγανή αίσθηση ή ισχύουν και τα δυο. Αντιληπτό είναι βεβαίως ότι σε στριφτόπιτα μπορεί να διασκευαστεί κάθε είδους πίτα. Ήτοι να φιλοξενήσει το στριφτό ή στριμμένο φύλλο οποιαδήποτε γέμιση, γλυκιά (π.χ. με γάλα ή ρύζι, μέλι κλπ), ημίγλυκη (π.χ. με κολοκύθα) ή αλμυρή (τυρόπιτα, χορτόπιτα, σπανακόπιτα, με κιμά κλπ).
#πVideoStudio #ΑξιώτηςΠαράσχος #Στα μονοπάτια των γεύσεων #The Trails of Flavour #pVideoStudio
Συστατικά
για την γέμιση
- 1 lt. γάλα πλήρες
- 100 gr. βούτυρο
- 100 gr. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 250 gr. φέτα
- 100 gr. ανθότυρο
- 2 αυγά
- μοσχοκάρυδο
- αλάτι – πιπέρι στην γεύση
για το Χωριάτικο φύλλο της κυρίας Βούλας
- 500 gr. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 600 ml. χλιαρό νερό
- 40 gr. ελαιόλαδο
- 8 gr. ξύδι
- 5 gr. αλάτι
Οδηγίες
- για την γέμιση: Σε κατσαρόλα ρίχνουμε το βούτυρο, αφήνουμε να λιώσει και προσθέτουμε το αλεύρι. Ανακατεύουμε συνέχεια με σύρμα μέχρι να ψηθεί το αλεύρι και να πάρει χρώμα. Ρίχνουμε σταδιακά το γάλα και ανακατεύουμε ζωηρά με το σύρμα αυγοδάρτη. Αφού βάλουμε όλο το γάλα, τρίβουμε το μοσχοκάρυδο - αλατοπιπερώνουμε και συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να πήξει η μπεσαμέλ. Μόλις πήξει καλά, κατεβάζουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε τους 2 κρόκους και τα τυριά και ανακατεύουμε πολύ καλά για να ψηθούν τα αυγά από τη θερμοκρασία της σάλτσας.
- για το Χωριάτικο φύλλο:
Σε λεκάνη κοσκινίζουμε το αλεύρι βάζουμε το αλάτι. Ανοίγουμε μια λακκούβα στο κέντρο και προσθέτουμε το ελαιόλαδο και το ξίδι. Ανακατεύουμε καλά τα υλικά να ενωθούν. Προσθέτουμε σιγά, σιγά, το χλιαρό νερό. Θα βάλετε όσο πάρει, για να πάρετε μια ομοιόμορφη και απαλή συνταγή που δεν κολλάει στα χέρια. Σκεπάζουμε και αφήνουμε να ξεκουραστεί.
.
- Ζυμώνουμε αρκετά μέχρι να γίνει λεία η ζύμη. Στη συνέχεια δουλεύουμε τη ζύμη σε μια επίπεδη επιφάνεια. Ζυμώνουμε διπλώνοντας τη ζύμη για να πάρει αέρα μέσα. Πλάθουμε τη ζύμη σε μπαστούνι. Ξαναζυμώνουμε ένα ένα τα ζυμαράκια. Τα πλάθουμε σε μπαλάκια. Σε μια επίπεδη επιφάνεια ανοίγουμε με τον πλάστη τα μπαλάκια ζύμης πασπαλίζοντας με αλεύρι η διαδικασία είναι ίδια για όλα τα φύλλα.
.
- Για την συναρμολόγηση της πίτας: Σε μεγάλο στρογγυλό ταψί βάζουμε λίγο λάδι στον πάτο και το αλείφουμε καλά να πάει παντού το λάδι. Στρώνουμε ένα φύλλο στο ταψί. Απλώνετε πάνω την γέμιση, κάνετε ρολό το στρίβετε.
Αλείφουμε την πίτα με ελαιόλαδο. Ελαφρύ ράντισμα της επιφάνειας με σταγόνες νερού λίγο πριν μπει στο φούρνο και την ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 1 ώρα στους 180οC.
.