Ξεχάσατε τα στοιχεία σύνδεσης;

Δημιουργία λογαριασμού

Δημοσιότητα

Πλιγούρι- Χόντρος

Είναι το σπασμένο (χοντραλεσμένο) σιτάρι. Στη Θράκη το γνωρίζουν ως πλιγούρι και στην Κρήτη ως χόντρο. Παλιότερα στους γάμους και στα πανηγύρια το πιλάφι γινόταν παραδοσιακά με χόντρο. Οι κάτοικοι των αγροτικών περιοχών το κατανάλωναν με μεγάλη συχνότητα σαν πρωινό αλλά και βραδινό γεύμα.
Είναι ιδιαίτερα πλούσιο σε φυτικές ίνες οι οποίες βοηθούν στην εύρυθμη λειτουργία του εντέρου και σε σύνθετους υδατάνθρακες. Έχει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη με αποτέλεσμα να ανεβάζει ήπια τη γλυκόζη του αίματος και περιέχει σημαντικές ποσότητες βιταμινών του συμπλέγματος Β, όπως θειαμίνη, ριβοφλαβίνη και νιασίνη που συμμετέχουν στη σωστή λειτουργία του μεταβολισμού και του νευρικού συστήματος.
Περιέχει, παράλληλα, σελήνιο και βιταμίνη Ε που είναι ισχυρές αντιοξειδωτικές ουσίες και μαγνήσιο που ενισχύει το μυϊκό σύστημα και μακροπρόθεσμα επιδρά θετικά στη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Τέλος, περιέχει διπλάσια ποσότητα καλίου σε σχέση με τα μακαρόνια και τριπλάσια σε σχέση με το ρύζι.
Χρησιμοποιείται ωμό σε σαλάτες ή μαγειρεμένο αντί για ρύζι σε πιλάφια και γεμιστά. Διατηρείται σε σκιερό και δροσερό μέρος.

σύντομα το νέο βιβλίο του Αξιώτη Παράσχου

………….λάγανον
Η πρώτη αναφορά ύπαρξης ζυμαρικών φαίνεται να προέρχεται απο την Ελλάδα κατά το 1.000 π.Χ. όπου η λέξη “λάγανον”, που εντοπιζόταν σε κείμενα της εποχής, περιέγραφε την φαρδιά ζύμη απο νερό και αλεύρι την οποία έκοβαν σε λωρίδες όπως γίνεται σήμερα με τη “Ματσάτα” της Φολεγάνδρου. Η ζύμη αυτή, φαίνεται πως πέρασε στην Ιταλία απο Έλληνες εποίκους τον 8ο αιώνα π.Χ. και μετονομάστηκε σε “laganum”.
Αξιώτης Παράσχος

 

τα Χριστούγεννα – η πιο όμορφη γιορτή για μικρούς και μεγάλους στην καρδιά του χειμώνα. Στη χώρα μας οι εορτές αυτές είναι από τις ωραιότερες του χρόνου. Κάθε περιοχή της Ελλάδας έχει τα δικά της έθιμα από τα παλιά χρόνια έως σήμερα. Γύρω μας ζωντανεύουν λειτουργίες, ψαλμοί, τραγούδια, γιορτινά οικογενειακά τραπέζια, το χριστουγεννιάτικο δέντρο, το χριστόψωμο, το στολισμένο καραβάκι, κεράσματα, γλυκά, δώρα, παιχνίδια, φίλοι και συγγενείς όλοι αγαπημένοι και χαρούμενοι!
Τα παιδιά χτυπούν τα τριγωνάκια τους, βγαίνουν στους δρόμους νωρίς το πρωί της παραμονής κάθε γιορτής και λένε τα κάλαντα: «Καλήν ημέραν άρχοντες κι αν είναι ορισμός σας Χριστού τη θεία Γέννηση να πω στ’ αρχοντικό σας…..».
Τα μελομακάρονα, οι κουραμπιέδες, οι δίπλες και οι ευχές παραμένουν πάντα οι ίδιες.

η Πρωτοχρονιά – Στην φετινή πρώτη ημέρα της χρονιάς σας προτείνω να βάλετε έναν διαφορετικό στόχο σε σχέση με αυτούς που βάζατε οι περισσότεροι, τα προηγούμενα χρόνια.
Σας προτρέπω να βάλετε έναν στόχο που να έχει σχέση με τον ίδιο σας τον εαυτό. Την ίδια την πρόοδό σας στο μονοπάτι της γνώσης και την βελτίωσής του.
Σας ζητώ να προσπαθήσετε να γνωρίσετε και να επικοινωνήσετε με τον πραγματικό Εαυτό σας.
Τον Εσώτερο Εαυτό.

Τα Περιμένουμε σύντομα:

Τα Περιμένουμε σύντομα:
΄΄ Ουδέν μάγειρος ποιητού διαφέρει ΄΄ είπε ο βασιλιάς Νικομήδης και ίσως είναι μια από τις απαντήσεις σε όλα.
Αξιώτης Παράσχος
στα μονοπάτια των γεύσεων η συνέχεια 2η – οι συνταγές 3η – οι συνταγές 4η

Κορυφή
Show Buttons
Hide Buttons
×
Show

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΣΥΝΤΑΓΗΣ

Στείλτε μας τη συνταγή σας και η καλύτερη συνταγή μαζί με τον δημιουργό της θα πρωταγωνιστήσουν σε ένα επεισόδιο ΄΄Στα Μονοπάτια Των Γεύσεων΄΄ με τον Παράσχο Αξιώτη. youtube: Στα μονοπάτια των γεύσεων - The Trails of Flavour