Ξεχάσατε τα στοιχεία σύνδεσης;

Δημιουργία λογαριασμού

Δημοσιότητα

Καλέ μου Αη-Βασίλη,

Δεν ξέρω εάν τώρα πια θα με θυμάσαι, έχει περάσει, άλλωστε, τόσος πολύς καιρός….. που να θυμάσαι τώρα εκείνο το παιδάκι με τα κοντά παντελόνια, το “γουλί” κουρεμένο μαλλί και χωρίς μπροστινά δόντια, που σου ζητούσε πάντα στρατιωτάκια και βιβλία.
Α, και μία φορά σου είχα ζητήσει και ένα τραινάκι, αλλά επειδή θα …έπρεπε να του βάζω πολύ κάρβουνο, συνέχεια, (έτσι μου είχε πει η μαμά Ντινα, τι δικαιολογίες, Θεέ μου, όταν κάποιο δώρο ήταν ακριβό…) δεν σου το ξαναζήτησα…
Να με όμως σήμερα, με ένα χαρτί και ένα στυλό στο χέρι (“διαρκείας” τα λένε τώρα, τότε δεν είχαμε τέτοια, θυμάσαι; με μολύβι σου έγραφα, “σκάλιζα” στη πραγματικότητα τα πρώτα μου ορνιθοσκαλίσματα…), να ετοιμάζω μία λίστα επιθυμιών, 10 για την ακρίβεια. Ξέρεις εσύ, όπως λέγαμε και παλιά, ε; “κάνε μου όποιες από αυτές τις επιθυμίες θέλεις, Άγιε Βασίλη…”
Να σου ξεκαθαρίσω, Άγιε Βασίλη, ότι θεωρώ τον εαυτό μου πολύυυυυυ πολύυυυυυυ τυχερό. Έχω μία καταπληκτική σύζυγο (θυμάσαι κάποτε που σου είχα ζητήσει να μου φέρεις κάτι για την Αφροδίτη, την πιο ωραία από τις συμμαθήτριές μου στην πρώτη Δημοτικού; Εδώ και χρόνια έχω βρει την “Αφροδίτη” μου, και ας μη σου έχω ζητήσει ποτέ να της φέρεις κάτι. Το έχω αναλάβει προσωπικά αυτό…).Λέγοντας αυτά δεν θέλω να πω ότι η ζωή μου είναι στρωμένη με λουλούδια. Ποιος άλλωστε δεν έχει σήμερα προβλήματα ή κρυφές επιθυμίες στα βάθη της καρδιάς του… Να σου πω λοιπόν κάποιες από αυτές και να σου ζητήσω να εκπληρώσεις “όποιες από αυτές θέλεις, Άγιε Βασίλη…”
Θα ήθελα έναν άνδρα στον οποίο να μπορώ να πιστέψω. Ναι, έναν άνδρα… Δεν περιμένατε σίγουρα μία τέτοια εξομολόγηση από μέρους μου, έτσι; Έναν άνδρα που να μου συνεπαίρνει την καρδιά όταν μιλάει… έναν άνδρα τίμιο και ειλικρινή, όχι σαν όλους τους άλλους στο παρελθόν… Θα ήθελα έναν “πατέρα” για αυτή την υπέροχη όσο και δύσμοιρη χώρα… Έναν πολιτικό που να είναι όχι απλά “πιστευτός” αλλά να εμπνέει, που δεν θα ζητάει θυσίες αλλά θα θυσιάζεται πρώτος, που θα μας συμπαρασύρει να απαρνηθούμε πολλά για να σταθεί όρθιος αυτός ο τόπος, απαρνούμενος ο ίδιος κάθε προνόμιο…
Θα ήθελα να είναι σεβαστό και εξασφαλισμένο το δικαίωμα σε ένα κράτος πρόνοιας και δικαίου, με πρόσβαση σε αυτά τα αγαθά από όλους. Πραγματικά από όλους. Μα ιδιαίτερα για τα μικρά παιδιά και για τους ηλικιωμένους. Στα πρώτα το χρωστάμε, γιατί είναι αμφίβολο εάν μπορούν να ζήσουν στον κόσμο που εμείς τους αφήνουμε, και στους δεύτερους το χρωστάμε για όσα εκείνοι έκαναν για εμάς…
Θα ήθελα τα εγγόνια μου να μπορέςουν αν όχι να παίξουν στους δρόμους (τα κλειδιά αυτού του “παιδότοπου” τα πετάξαμε εμείς, στερώντας τους για πάντα αυτό το δικαίωμα και τη δυνατότητα), τουλάχιστον να μπορούν να κινηθούν ελεύθερα μέσα σε αυτούς, μακριά από τους φόβους και τις φοβίες του “μοντέρνου κόσμου”…
Θα ήθελα να εκπληρώσεις (ξέρεις εσύ, όπως πάντα, “όσες μπορείς…” ) από τις ευχές που θα πάρεις από άτομα αυτού του site. Άνθρωποι που αγαπούν να μοιράζονται κάτι που φτιάχνουν για τον εαυτό τους, δεν μπορεί να είναι κακοί.
Καλά, μπορεί να υπάρχουν και εξαιρέσεις αλλά τέτοιες μέρες που είναι…!!!!!!!!!!!
Θα ήθελα να μπορούσα να ξαναγίνω παιδί….. για να πιστεύω ότι πράγματι, Αι Βασίλη μου, μπορείς να πραγματοποιήσεις αυτές τις ευχές μου… Ναι, ναι, ξέρω… “κάποιες από αυτές”…
Και εγώ, όπως και τότε, παλιά, θα σου αφήσω λίγο γαλατάκι, ένα μελομακάρονο, ένα κουραμπιέ. Εάν θέλεις, σου λέω και τη συνταγή για αυτούς τους τελευταίους.

Χρονια Πολλα σε Ολους

3ης Δεκεμβρίου

Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία: Ίσα δικαιώματα και βελτίωση της ποιότητας ζωής

Η Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία (International Day of Persons with Disabilities) τιμάται κάθε χρόνο στις 3 Δεκεμβρίου και καθιερώθηκε από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ με την υιοθέτηση του Προγράμματος Δράσης για τα ΑμεΑ το Δεκέμβριο του 1992. Η επιλογή της συγκεκριμένης ημερομηνίας συνδέεται με την υιοθέτηση από το διεθνή οργανισμό στις 3 Δεκεμβρίου 1982 του προγράμματος δράσης για τα ΑΜΕΑ, το οποίο οδήγησε στην υπογραφή της διεθνούς Σύμβασης για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία στις 30 Μαρτίου 2007. (Η Κύπρος την κύρωσε το 2011 και η Ελλάδα το 2012).

Η Ημέρα αυτή δίνει την ευκαιρία στις κυβερνήσεις, στους οργανισμούς και στις κοινωνίες να εστιάσουν την προσοχή τους στα δικαιώματα και τις δυνατότητες των ανθρώπων με αναπηρία.

Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ, περίπου 1 δισεκατομμύριο άνθρωποι σε όλο τον κόσμο πάσχουν από κάποιας μορφής αναπηρία, το 80% των οποίων ζει στις αναπτυσσόμενες χώρες.

Πάνω από 168 χώρες έχουν πλέον υπογράψει τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία (ΑμεΑ), που τέθηκε σε ισχύ πριν μια δεκαετία. Μια νέα ανάλυση της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Λος ‘Αντζελες (UCLA) διερευνά κατά πόσο έχει εφαρμοσθεί η Σύμβαση μέσα στα δέκα χρόνια που μεσολάβησαν.

Μεταξύ άλλων ευρημάτων, αναφέρει ότι:

Μόνο μία στις τέσσερις χώρες (24%) έχουν συντάγματα που ρητά απαγορεύουν τη διάκριση κατά των ΑμεΑ ή εγγυώνται ίσα δικαιώματα γι’ αυτά τα άτομα.

Μόνο το 28% των χωρών προστατεύουν συνταγματικά το δικαίωμα στην εκπαίδευση των παιδιών με αναπηρία, με συνέπεια τα παιδιά αυτά να αντιμετωπίζουν συχνά σημαντικά εμπόδια στη μόρφωσή τους, ιδίως στις χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος. Μόνο το 12% των χωρών έχουν ειδικά σχολεία για ΑμεΑ και συχνά αυτά τα ιδρύματα περιορίζονται σε συγκεκριμένες αναπηρίες.

International day of persons with disabilities. Wheelchair

Μόνο το 18% των χωρών προστατεύουν συνταγματικά το δικαίωμα των ΑμεΑ στην εργασία, με συνέπεια η ανεργία να είναι αυξημένη για αυτά τα άτομα. Πάντως σταδιακά η κατάσταση εμφανίζει βελτίωση στο εργασιακό πεδίο, καθώς ενισχύεται διεθνώς η τάση να μη γίνονται διακρίσεις κατά των ΑμεΑ στους χώρους εργασίας.

Μόνο το 26% των χωρών έχουν σύνταγμα που εγγυάται ρητά το δικαίωμα των ΑμεΑ στην υγεία. Μόνο το 11% των χωρών προβλέπουν πληρωμένη άδεια για τους γονείς προκειμένου να φροντίσουν τις ανάγκες υγείας των παιδιών τους με αναπηρία.

Αποτελεί πάντως θετική εξέλιξη ότι από τα συντάγματα των χωρών που υιοθετήθηκαν μετά το 2010, πάνω από δύο στα τρία (68%) απαγορεύουν τις διακρίσεις με βάση την αναπηρία, το 58% εγγυώνται το δικαίωμα των ΑμεΑ στην εργασία και το 63% το δικαίωμα στην εκπαίδευση για τα παιδιά με αναπηρία. Αλλά, σύμφωνα με τη μελέτη, η ανθρωπότητα συνολικά απέχει ακόμη από το επιθυμητό επίπεδο, όσον αφορά την αντιμετώπιση των ΑμεΑ.

Οι γιορτές και ειδικά των Χριστουγέννων ήρθαν και είναι για όλους μας περίοδο χαράς, ξεγνοιασιάς, διακοπών και διασκέδασης. Μαζί με αυτές ήρθαν και τα  μεγάλα «τραπεζώματα» αυτό των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, όπου δύσκολα μπορεί κανείς να αντισταθεί.

«Οι Γιορτές είναι μία φορά το χρόνο ας το γιορτάσουμε πίνοντας, τρώγοντας, χωρίς ανάσα».

Ναι  ένα από τα  συχνότερα λάθη που κάνουμε όμως είναι να θεωρούμε ότι οι γιορτές ως προς το φαγητό δεν είναι οι 2-3 ημέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, αλλά αρχίζουν και κρατάνε 1 με 2 μήνες, ξεκινούν από τις αρχές Δεκέμβριου και τελειώνουν τέλος Ιανουάριου  και  δυστυχώς αυτή οι  νοοτροπία είναι που μας οδηγεί και στο λάθος.

Ας δούμε όμως τα πράγματα ως έχουν……

  • Για αυτούς που είναι από την 40 ημερών νηστεία  πρέπει προσέξουν να εντάξουν σιγά-σιγά τροφές με πολλά λιπαρά(κρέατα, γλυκά κλπ) στην διατροφή τους διότι μπορεί να εμφανιστούν έντονα  προβλήματα υγείας και γαστρεντερικές διαταραχές.
  • Να φύγουμε από την ψευδαίσθηση ότι δεν μπορούμε να δοκιμάσουμε ή να ευχαριστηθούμε  την περίοδο αυτή του χρόνου, αρκεί να γίνει με μέτρο και προσοχή. Δεν είναι κακό να ευχαριστηθούμε διατροφικά αυτή την περίοδο αλλά να καταλάβουμε ότι η μεγαλύτερη κατανάλωση και διατροφική μας ευχαρίστηση πρέπει να γίνει τις 2 ημέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς με τις οικογένειες μας και όχι όλο τον μήνα. Το να καθίσουμε με τους δικούς μας και να καταναλώσουμε και λίγο παραπάνω από το αγαπημένο μας γλυκό ή ένα ποτήρι κρασί παραπάνω τις μέρες εκείνες δεν είναι κάτι που θα μας δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα, όχι όμως να γίνει αυτό με την δικαιολογία των γιορτών, όλο το διάστημα  γιατί τότε οι υπερβολές αυτές θα μας οδηγήσουν σε δυσάρεστες εκπλήξεις τόσο στη ζυγαριά όσο και στη υγεία μας

Ας προγραμματίσουμε όμως καλύτερα τη διατροφική μας συμπεριφορά κατά τη διάρκεια των γιορτών…

Ως προς το φαγητό

Η γαλοπούλα και το κοτόπουλο, θα είναι καλυτέρα να χρησιμοποιηθούν σε σχέση με το χοιρινό και το αρνί. Καταναλώστε άφοβα της μέρες αυτές, χωρίς μεγάλες ενοχές.

Η  γέμιση των πουλερικών είναι αυτό που θέλει προσοχή αλλά αυτό εξαρτάται από τα συστατικά της.

Φτιάξτε τη γέμιση πιο υγιεινή, χρησιμοποιώντας ελαιόλαδο, προσθέστε περισσότερο ρύζι και μαζί με τα συκωτάκια προσθέστε και κάτι σε λαχανικό ή φρούτο πχ. (ρόδι, καρότα, μήλο, κάστανα, σύκα, δαμάσκηνα κλπ).

Και μην ξεχνάτε να συνοδέψετε  με μια ωραία σε χρώματα πολυποίκιλη σαλάτα (πχ μαρούλι, κόκκινο και άσπρο λάχανο, πιπεριές, ρόκα, καρότο κλπ).

Ως προς τα γλυκά

Μελομακάρονα και Κουραμπιέδες, μπακλαβάς, γαλακτομπούρεκο κλπ.

Είναι ακατόρθωτο, είναι δύσκολο πως θα καταφέρω να αποφύγω, να αντισταθώ στην κατανάλωση των γλυκών;

Τι χρειάζεται λοιπόν… απλά προσοχή, και όχι στέρηση!

Τα μελομακάρονα αποτελούν ποιο εύκολη και καλύτερη  επιλογή γιατί είναι ποιο ελαφριά στη κατασκευή τους, οπότε το να καταναλώνουμε ένα με δυο μελομακάρονα ανά ημέρα δεν είναι και τόσο τραγικό, αρκεί να γίνετε όμως όταν το έχουμε ανάγκη και όχι ως αυτοσκοπός.

Αντίθετα οι κουραμπιέδες περιέχουν ποσότητα λίπους μεγαλύτερη μια και κατασκευάζονται συνήθως με ζωικό βούτυρο και γαρνίρονται με ζάχαρη αχνή.

Και αυτή όμως δεν χρειάζεται να είναι εχθροί μας αρκεί να είναι 2 με 3 το πολύ την εβδομάδα και βεβαία συνδυαστικά και με τα αλλά γλυκά που έχουμε καταναλώσει.

Ως προς το αλκοόλ

Το αλκοόλ είναι με το φαγητό σε κάθε μας κοινωνική εκδήλωση, ο «συνοδός».

Θα πρέπει όμως να γνωρίζουμε ότι χρειάζεται μεγαλύτερη προσοχή, αφού το αλκοόλ μεταβολίζεται σε λίπος και σάκχαρα και μπορεί πολύ εύκολα να γίνει ο κρυφός εχθρός!!

Μικρές έως μέτριες ποσότητες αλκοόλ 1-3 ποτηράκια το πολύ ασκούν ευεργετική επίδραση και μπορούν να μας κρατήσουν ευχαρίστα τις ώρες εκείνες.

Το κρασί είναι αυτό κυρίως που υπερτερεί έναντι των υπόλοιπων αλκοολούχων ποτών.

Πρέπει εδώ όμως να τονίσουμε και την κοινωνική διάσταση ως προ το αλκοόλ, ότι εάν  καταναλώσουμε πολύ αλκοόλ Δεν  οδηγούμε ΠΟΤΕ γιατί δεν φταίμε και δεν μας φταίει κανείς να υποστεί της άσχημες συνέπειες της δική μας συνήθειας ή ανευθυνότητας!!!

Καταναλώνουμε τα πάντα λοιπόν με μέτρο στο σύνολο των ημερών των γιορτών και πριν και μετά, κρατάμε την σειρά μας τις υπόλοιπες μέρες, ΚΑΙ ΝΑΙ μπορούμε να κάνουμε την μικρή μας επανάσταση – υπέρβαση τις βασικές δυο ημέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, με την αγάπη την χαρά την διασκέδαση και την ευτυχία των δικών μας ανθρώπων.

εμείς όλο αυτό το διάστημα θα είμαστε καθημερινά μαζί με υπέροχες συνταγές……………..

περίεργα φαγητά ΄΄ The heart of cobra ΄΄

Κάποιοι τρώνε ολόκληρους κροταλίες, κάποιοι άλλοι ωστόσο προτιμάνε να φάνε ένα άλλο φίδι, την κόμπρα. Το πιάτο είναι ιδιαίτερα δημοφιλές στο βόρειο τμήμα του Βιετνάμ και περιλαμβάνει το αίμα και την (ζωντανή ακόμη!) καρδιά μιας κόμπρα. Ένα πλήρες γεύμα περιλαμβάνει την καρδιά της κόμπρα μέσα σε ένα ποτήρι με αίμα και το λεγόμενο κρασί φιδιού (είδος λικέρ στο οποίο προστίθενται φίδια – γιακ!!!), και ένα πιάτο στο οποίο περιέχεται το υπόλοιπο φίδι.

Κορυφή
Show Buttons
Hide Buttons
×
Show

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΣΥΝΤΑΓΗΣ

Στείλτε μας τη συνταγή σας και η καλύτερη συνταγή μαζί με τον δημιουργό της θα πρωταγωνιστήσουν σε ένα επεισόδιο ΄΄Στα Μονοπάτια Των Γεύσεων΄΄ με τον Παράσχο Αξιώτη. youtube: Στα μονοπάτια των γεύσεων - The Trails of Flavour