FORGOT YOUR DETAILS?

CREATE ACCOUNT

Δημοσιότητα

 Του Παράσχου Αξιώτη

Όχι βέβαια δεν πρόκειται!!!!!. Θα μείνω σπίτι!!!. Αλλά τι θα πρέπει να προμηθευτώ;.

Τι θα πρέπει να τρώω για αυτές τις 14 ημέρες;

Είναι εύκολο, διαβάστε τις συμβουλές μου και θα το ξεπεράσουμε και αυτό……………

Κορωνοϊός COVID-19

  • Κορωνοϊός COVID-19: Πανικός στα σούπερ μάρκετ.
  • Αδειάζουν τα ράφια στην ΑθήναΜΑ Τι αγοράζουν;
  • Στην Θεσσαλονίκη η κίνηση ήταν ανεβασμένη στα σούπερ μάρκετ κατά 150%. ΜΑ Τι αγοράζουν;
  • Ουρές στα σούπερ μάρκετ, παρά τις διαβεβαιώσεις για επάρκεια αγαθών. ΜΑ Τι αγοράζουν;
  • ΜΑ……..: Τα σούπερ μάρκετ δεν κλείνουν – Επάρκεια σε όλα, ψωνίστε μόνο ό,τι χρειάζεστε.

ΛΟΙΠΌΝ: «Μην τρέχετε στα σούπερ μάρκετ! Είναι και θα παραμείνουν ανοιχτά»………. Ας Δούμε τι πρέπει να αγοράσουμε εάν είναι να ΜΕΙΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ για 14 ημέρες ΄΄ καραντίνα ΄΄ και οι τροφές που θα μας είναι ΑΣΠΙΔΑ κόντρα στον Ιό.

Η λέξη ΄΄ καραντίνα ΄΄, αναγκαστικά, θα πρέπει να μπει στο καθημερινό μας λεξιλόγιο.

Αναπόδραστο για κάποιους από εμάς, αλλά και κοινωνικά επιβεβλημένο. Το τι θα κάνουμε μέσα στο σπίτι 14 ημέρες είναι ένα ζήτημα που ο καθένας θα κληθεί να το διαχειριστεί ανάλογα με τα ενδιαφέροντά του. Αυτό, όμως, που είναι κοινό για όλους μας είναι τι θα τρώμε αυτό το διάστημα, καθώς επιβάλλεται να ξεχάσουμε τις εξορμήσεις σε εστιατόρια και ταβέρνες. Τα πάντα πρέπει να προκύψουν εκ των ενόντων. Ό,τι έχουμε στο σπίτι.

Από την άλλη, προκαλεί κακή εντύπωση η συνήθης επιδρομή στα σούπερ μάρκετ.

Φαινόμενο που το είδαμε στην Ελλάδα, αλλά και όχι μόνο. Είναι μεν μια ανθρώπινη αντίδραση πανικού, αλλά καλό είναι να μετριάσουμε αυτό το φόβο, καθώς δεν έχουμε πόλεμο και ούτε θα φτάσουμε στο σημείο υποσιτισμού. Αυτό που πρέπει να κάνουμε με ηρεμία και νηφαλιότητα είναι να προμηθευτούμε τα χρειώδη όχι υπό το φόβο ότι θα πεινάσουμε, αλλά για να μην χρειαστεί να βγούμε εκτός σπιτιού τις ημέρες της αναγκαστικής καραντίνας.
Το κάνουμε για να προστατεύσουμε τους γύρω μας και όχι από εγωιστική ανάγκη να αισθανθούμε πως έχουμε τα πάντα στα ράφια μας.

Άλλωστε, κακά τα ψέματα: ακόμη και 20 πακέτα μακαρόνια να πάρει κανείς και πάλι λίγα θα είναι αν επεκταθεί το μέτρο της απομόνωσης στο σπίτι.

Λίγο κράττει δεν έβλαψε κανέναν.

Ας δούμε πρώτα τι είναι αναγκαίο να αγοράσουμε:

  • Ξηρά τροφή

Εκεί που θα πρέπει να πέσει το βάρος είναι στην ξηρά τροφή και στα κονσερβοποιημένα προϊόντα που είναι εύκολο να προετοιμαστούν. Τα ξηρά αγαθά όπως το ρύζι, τα ζυμαρικά, τα φασόλια και η βρώμη θα πρέπει να αποτελέσουν το θεμέλιο του αποθέματός.  Θα πρέπει επίσης να αποθηκεύσετε τρόφιμα σε κονσέρβα που περιέχουν υγρό, όπως οι ντομάτες, τα φασόλια και ο τόνος. Το πλεονάζον υγρό μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να μαγειρεύετε τα αποξηραμένα τρόφιμα όπως το ρύζι και τα ζυμαρικά. (Βεβαιωθείτε ότι έχετε ένα ανοιχτήρι κονσερβών.)

  • Είδη οικιακής υγιεινής

Σημαντικά είναι και τα τρόφιμα που μας κάνουν ευδιάθετους, όπως η σοκολάτα και ο καφές, ακόμα κι αν δεν είναι απολύτως απαραίτητα, τέτοια στοιχεία μπορούν να κάνουν μεγάλη διαφορά στην ψυχική υγεία και στο ηθικό κατά τη διάρκεια της καραντίνας στο σπίτι. Βεβαιωθείτε ότι έχετε αρκετά προϊόντα οικιακής υγιεινής όπως σαπούνι, απολυμαντικό χεριών, χαρτί υγείας, χαρτομάντιλα, προϊόντα γυναικείας φροντίδας αλλά και πάνες. Απαραίτητα τουλάχιστον για 30 ημέρες είναι τα συνταγογραφούμενα φάρμακά σας.

  • Κιτ πρώτων βοηθειών

Επιπλέον, προκειμένου να προετοιμαστείτε για οποιαδήποτε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, συνιστάται να διατηρείτε ένα κιτ πρώτων βοηθειών στο σπίτι για να αντιμετωπίζετε κοινούς τραυματισμούς. Τέλος, βεβαιωθείτε ότι έχετε διαθέσιμα είδη διασκέδασης, όπως βιβλία, επιτραπέζια παιχνίδια και μεριμνήστε για δραστηριότητες για τα παιδιά.

Μπορεί ο κορονοϊός να εξαπλωθεί από το φαγητό;

Μέχρι στιγμής δεν έχουμε καμία τέτοια ένδειξη, πως ο κορονοϊός μπορεί να μεταφερθεί από το φαγητό που τρώμε, με τα μέχρι τώρα δεδομένα, γνωρίζουμε πως ο ιός μπορεί να μεταφερθεί μόνο από την αναπνοή. Συνεπώς, οι πιθανότητες εξάπλωσης του από το φαγητό, είναι μηδαμινές, όπως και σε οποιαδήποτε ιό γρίπης.

Θυμηθείτε ότι η γεύση συνεχίζει να έχει μεγάλη σημασία.

Για να καταφέρετε την τέλεια γεύση χρειάζεστε κρεμμύδια, σκόρδο, ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι και πολλά μπαχαρικά.

Σε περίπτωση που αρρωστήσετε χρειάζεστε ζωμούς λαχανικών ή κοτόπουλου. Κρατήστε ψωμί και τοστ στην κατάψυξη για να αντέξουν περισσότερο.

ΑΣΠΙΔΑ ΜΑΣ, Η ΓΝΩΣΗ: ΔΕΝ ΦΟΒΟΜΑΣΤΕ – ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΑΣΤΕ.

Για να ενισχύσουμε το ανοσοποιητικό μας σύστημα.

Με τον φόβο της εξάπλωσης του κορονοϊού, το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε είναι να προσπαθήσουμε να διατηρήσουμε τον εαυτό μας όσο το δυνατόν υγιέστερο. Με άλλα λόγια, όλοι πρέπει να ενισχύσουμε το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να πετύχει αυτό είναι να βεβαιωθούμε ότι συμπεριλαμβάνουμε στην καθημερινή διατροφή μας τρόφιμα που ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα. Η HuffPost US συγκέντρωσε εννέα τρόφιμα για αυτό το σκοπό – που αναφέρονται με τυχαία σειρά. Μείνετε υγιείς, λοιπόν, και να τρέφεστε σωστά. Μεταξύ, άλλων, και με:

  • Κόκκινες Πιπεριές: Αυτές οι γλυκές πιπεριές είναι μια εξαιρετική πηγή βιταμίνης C – ακόμα καλύτερη και από τα πορτοκάλια. Ευτυχώς, είναι τόσο γλυκιές όσο τα εσπεριδοειδή. Εφοδιαστείτε, λοιπόν, κόκκινες πιπεριές για να διατηρήσετε τη βιταμίνη C σας σε επίπεδα που θα σας κρατούν υγιείς.
  • Εσπεριδοειδή: Βιταμίνη C. Τρώτε γκρέιπφρουτ, πορτοκάλια, κλημεντίνες – όλα θα σας δώσουν εξίσου μια υγιή δόση. «Αυτό που πρέπει να κάνουμε», συνέχισε, «είναι να αυξήσουμε την κατανάλωση των φρούτων στη διατροφή μας. Τα φρούτα περιέχουν βιταμίνη C, περιέχουν πάρα πολλά αντιοξειδωτικά, άρα λοιπόν τουλάχιστον 2-3 φρούτα ή 1-2 χυμούς φρέσκους χυμούς φρούτων πρέπει να καταναλώνουμε την ημέρα». Σημείωσε δε πως τα φρούτα «θα πρέπει να καταναλώνονται αμέσως», δηλαδή όταν καθαρίσουμε ένα φρούτο ή στύψουμε ένα χυμό θα πρέπει να τα καταναλώσουμε αμέσως, προκειμένου να πάρουμε όλα τα θρεπτικά συστατικά στο μέγιστο.
  • Σκόρδο: Το σκόρδο περιέχει σελήνιο, το οποίο φαίνεται να έχει ισχυρή επίδραση στο ανοσοποιητικό σύστημα. Εφόσον το σκόρδο συνιστά μια αρωματική προσθήκη σε οποιοδήποτε γεύμα, δεν υπάρχει κανένας λόγος να μην το τρώτε περισσότερο.
  • Κοτόσουπα: Μην υποτιμάτε ποτέ τις δυναμωτικές ιδιότητες της σπιτικής κοτόσουπας. Πλέον, υπάρχει επιστήμη που υποστηρίζει αυτό το παλιό σπιτικό γιατρικό. Αν αρχίζετε να αισθάνεστε αδιάθετοι, μαγειρέψτε μια μερίδα κοτόσουπας και νιώστε γρήγορα αναζωογονημένοι.
  • Μπρόκολο: Αυτό το λαχανικό είναι γεμάτο με βιταμίνες Α και C, καθώς και με την αντίοξειδωτική γλουταθειόνη. Δεν είναι περίεργο που η μητέρα σας πάντα σας έλεγε να το τρώτε.
  • Aμύγδαλα: Οι συγκεκριμένοι καρποί είναι γεμάτοι βιταμίνη Ε, η οποία αποτελει ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση της λοίμωξης. Μια χούφτα αμύγδαλα είναι αρκετή, είτε να την καταναλώσετε ως έχει, είτε να σκεφτείτε έναν ενδιαφέρον τρόπο να τα μαγειρέψετε.
  • Κουρκουμάς: Αυτό το τολμηρό κίτρινο μπαχαρικό ίσως να μην είναι η σούπερ τροφή που όλοι ελπίζαμε, αλλά υπάρχουν ενδείξεις ότι μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση του κρυολογήματος. Την απόλαυση μπορείτε να διπλασιάσετε, αν το συνοδεύσετε με ένα καφέ latte. Ωστόσο, ο καφές latte δεν αποτελεί το μοναδικό τρόπο που μπορείτε να συνδυάσετε αυτό το μπαχαρικό.
  • Σπανάκι: Δεν ονομάζουν αυτό το φυλλώδες πράσινο σούπερ τροφή χωρίς λόγο. Είναι γεμάτο από σίδηρο, φυλλικό οξύ, φυτικές ίνες, αντιοξειδωτικά και βιταμίνη C.
  • Γιαούρτι: Τα προβιοτικά είναι ο καλύτερος φίλος σας όταν πρόκειται να παραμείνετε υγιείς. Εφόσον βρίσκονται στα γιαούρτια, δεν κάνουν μόνο για ένα υγιεινό πρωινό αλλά μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην ανακούφιση από κρυολογήματα.

Σε σχέση με το κυρίως γεύμα, σημαντικό είναι να αυξήσουμε την κατανάλωση ψαριών, «ιδίως δε των λιπαρών ψαριών όπως είναι ο μπακαλιάρος, η σαρδέλα και ο σολομός, τα οποία περιέχουν τα Ω-3 λιπαρά τα οποία θωρακίζουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα». Συνιστά επίσης να αυξήσουμε την κατανάλωση οσπρίων, τα οποία επίσης περιέχουν πολλά αντιοξειδωτικά, ενώ το γεύμα μας μπορεί να συνοδεύεται από μία σαλάτα.

Εξάλλου, μεγάλη σημασία έχει και η σωστή ενυδάτωση του οργανισμού. «Θα πρέπει καθημερινά να πίνουμε άφθονο νερό» αλλά και χυμούς, καθώς και φυσικά αφεψήματα όπως το τσάϊ, το χαμομήλι, σε αντιδιαστολή με τα παραπάνω, τροφές πλούσιες σε ζάχαρη αποδυναμώνουν το ανοσοποιητικό μας, ενώ αρνητικός είναι και ο ρόλος του αλκοόλ.

Από εκεί και πέρα, προσέχουμε τη διατροφή μας.

Άλλος ένας καθοριστικός παράγοντας για την ενίσχυση του οργανισμού μας. Το σώμα μας δεν είναι τίποτα άλλο από μια μηχανή που βρίσκεται σε λειτουργία κάθε στιγμή. Το τι της προσφέρουμε για να λειτουργήσει έχει τη σημασία του. Αξίζει, λοιπόν, να προσθέσουμε στη διατροφή μας το σκόρδο, το γλυκάνισο, το τζίντζερ, το λάδι καρύδας, τροφές που είναι πλούσιες σε ρεσβερατρόλη, ξηροί καρποί, κόκκινο κρασί, μαύρη σοκολάτα, μπλούμπερι, κράνμπερι, επίσης τροφές που μπορούν να μας προσφέρουν βιταμίνη C, αλλά και βότανα όπως η ρίγανη, το αποξηραμένο θυμάρι που μπορούμε να τα βάλουμε στο τσάι μας. Ένας άλλος τρόπος είναι να εισπνέουμε αιθέρια έλαια που έχουν βάση το θυμάρι, τη ρίγανη, το ευκάλυπτο ή τον αστεροειδή γλυκάνισο. Στάξτε μερικές σταγόνες στο μαξιλάρι σας πριν πάτε για ύπνο. Ακόμα, βάλτε παντού κουρκουμά: Ενισχύει πολύ το ανοσοποιητικό. Μασήστε ωμό τζίντζερ: Σκοτώνει τα μικρόβια. Και το ωμό κρεμμύδι λειτουργεί ευεργετικά στο αναπνευστικό. Οι γιατροί λένε πως πρέπει επίσης να διατηρούμε τα επίπεδα της βιταμίνης D3 σε μια σταθερότητα. Σε αντίθετη περίπτωση έχουμε χαμηλή ανοσία. Χρειαζόμαστε σίγουρα ένα καλό προβιοτικό για να κρατάμε υγιές το έντερό μας. Το ρύζι και τα παντζάρια είναι άκρως χρήσιμα. Βεβαίως και το αυθεντικό γιαούρτι με πέτσα. Προσθέστε κι άλλα ζυμωμένα τρόφιμα, όπως η σούπα miso ή το ξινολάχανο στη διατροφή σας.

Από την άλλη, πρέπει να μείνουμε μακριά από τη λευκή ζάχαρη. Τα γλυκά κουράζουν τον οργανισμό. Το σώμα μας για την καλύτερή άμυνά του χρειάζεται ακόμη ψευδάργυρο και σελήνιο. Αυτά βρίσκονται τους σπόρους κολοκύθας ή τους ηλιανθόσπορους, στα κάσιους (όχι όμως με αλάτι) και τα φιστίκια (ομοίως χωρίς αλάτι).

Επίσης σε θαλασσινά, στο σέλινο και στον μαϊντανό. Αυτό που πρέπει να κατανοήσουμε είναι ότι χρειάζεται να αναθεωρήσουμε αρκετά το σύνολο της διατροφής μας αφαιρώντας κορεσμένα λίπη και τοξικές ουσίες που αντί να μας ενισχύουν τον οργανισμό, μας κάνουν ακόμη πιο τρωτούς. Ναι, το να τρως συνέχεια σουβλάκια και να πίνεις αναψυκτικά δεν σε κάνει πιο δυνατό. Πρέπει επίσης να προσέχουμε τα σνακ που τρώμε μηχανικά στη δουλειά. Τα περισσότερα από αυτά είναι φορτωμένα με ζάχαρη (μπάρες δημητριακών, μπισκότα ή χυμοί). Στην πραγματικότητα γεμίζουμε το στομάχι μας με διατροφικά άδειες τροφές. Καλό είναι να έχουμε φρέσκα φρούτα, καρύδια, σπόρους.

Το τσάι έχει επίσης ενισχυτική επίδραση στον οργανισμό. Ειδικά το πράσινο τσάι και βέβαια χωρίς ζάχαρη και γάλα. Aν θέλετε ένα κρεμώδες, γλυκό ρόφημα πιείτε γάλα βρώμης με κουρκουμά και μέλι που επίσης έχει αντιμικροβιακή δράση.

Προσθέστε τζίντζερ και τσίλι για έξτρα ενίσχυση.

Όλα αυτά πρέπει να μπουν στην καθημερινότητα μας οι εποχές έχουν αλλάξει οι ιοί είναι εδώ και ακόμα δεν ξέρουμε τι θα μας έρθει, ας προσέξουμε λίγο το πιο πολύτιμο που έχουμε την ΥΓΕΊΑ Μας.

Και μην ξεχνάμε: όταν λέμε μένω στο σπίτι, δεν σημαίνει μένω στο σπίτι και κάνω πάρτι ή φωνάζω δέκα φίλους και τρώμε μαζί.

Ο καθένας πρέπει να είναι μόνος του. ΄΄ Καραντίνα σημαίνει απομόνωση  ΄΄

του Παράσχου Αξιώτη
Όχι βέβαια δεν πρόκειται!!!!!. Θα μείνω σπίτι!!!. Αλλά τι θα πρέπει να προμηθευτώ;.
Τι θα πρέπει να τρώω για αυτές τις 14 ημέρες;

Είναι εύκολο, διαβάστε τις συμβουλές μου και θα το ξεπεράσουμε και αυτό……………

όσοι είναι γεννημένοι 1958 – 1970,

H αλήθεια είναι ότι δεν ξέρω πώς καταφέραμε να επιβιώσουμε…

Είμαστε μια γενιά σε αναμονή: περάσαμε την παιδική μας ηλικία περιμένοντας. Έπρεπε να περιμένουμε δύο ώρες μετά το φαγητό πριν κολυμπήσουμε, δύο ώρες μεσημεριανό ύπνο για να ξεκουραστούμε και τις Κυριακές έπρεπε να μείνουμε νηστικοί όλο το πρωί για να κοινωνήσουμε.

Ακόμα και οι πόνοι περνούσαν με την αναμονή. Κοιτάζοντας πίσω, είναι δύσκολο να πιστέψουμε ότι είμαστε ακόμα ζωντανοί.. Εμείς ταξιδεύαμε σε αυτοκίνητα χωρίς ζώνες ασφαλείας και αερόσακους. Κάναμε ταξίδια 10 και 12 ωρών, πέντε άτομα σε ένα Φιατάκι και δεν υποφέραμε από το «σύνδρομο της τουριστικής θέσης».

Δεν είχαμε πόρτες, παράθυρα, ντουλάπια και μπουκάλια φαρμάκων ασφαλείας για τα παιδιά.. Ανεβαίναμε στα ποδήλατα χωρίς κράνη και προστατευτικά, κάναμε ωτο-στοπ, καβαλάγαμε μοτοσικλέτες χωρίς δίπλωμα. Οι κούνιες ήταν φτιαγμένα από μέταλλο και είχαν κοφτερές γωνίες.

Ακόμα και τα παιχνίδια μας ήταν βίαια. Περνάγαμε ώρες κατασκευάζοντας αυτοσχέδια αυτοκίνητα για να κάνουμε κόντρες κατρακυλώντας σε κάποια κατηφόρα και μόνο τότε ανακαλύπταμε ότι είχαμε ξεχάσει να βάλουμε φρένα. Παίζαμε «μακριά γαϊδούρα» και κανείς μας δεν έπαθε κήλη ή εξάρθρωση..

Βγαίναμε από το σπίτι τρέχοντας το πρωί, παίζαμε όλη τη μέρα και δεν γυρνούσαμε στο σπίτι παρά μόνο αφού είχαν ανάψει τα φώτα στους δρόμους. Κανείς δεν μπορούσε να μάς βρει.

Τότε δεν υπήρχαν κινητά. Σπάζαμε τα κόκκαλα και τα δόντια μας και δεν υπήρχε κανένας νόμος για να τιμωρήσει τους «υπεύθυνους» Ανοίγανε κεφάλια όταν παίζαμε πόλεμο με πέτρες και ξύλα και δεν έτρεχε τίποτα.

Ήταν κάτι συνηθισμένο για παιδιά και όλα θεραπεύονταν με λίγο ιώδιο ή μερικά ράμματα.. Δεν υπήρχε κάποιος να κατηγορήσεις παρά μόνο ο εαυτός σου. Είχαμε καυγάδες και κάναμε καζούρα ο ένας στον άλλος και μάθαμε να το ξεπερνάμε. Τρώγαμε γλυκά και πίναμε αναψυκτικά, αλλά δεν ήμασταν παχύσαρκοι. Ίσως κάποιος από εμάς να ήταν χοντρός και αυτό ήταν όλο. Μοιραζόμασταν μπουκάλια νερό ή αναψυκτικά ή οποιοδήποτε ποτό και κανένας μας δεν έπαθε τίποτα. Καμιά φορά κολλάγαμε ψείρες στο σχολείο και οι μητέρες μας το αντιμετώπιζαν πλένοντάς μας το κεφάλι με ζεστό ξύδι..

Δεν είχαμε Playstations, Nintendo 64, 99 τηλεοπτικά κανάλια, βιντεοταινίες με ήχο surround, υπολογιστές ή Ιnternet. Εμείς είχαμε φίλους.. Κανονίζαμε να βγούμε μαζί τους και βγαίναμε.

Καμιά φορά δεν κανονίζαμε τίποτα, απλά βγαίναμε στο δρόμο και εκεί συναντιόμασταν για να παίξουμε κυνηγητό, κρυφτό, αμπάριζα… μέχρι εκεί έφτανε η τεχνολογία. Περνούσαμε τη μέρα μας έξω, τρέχοντας και παίζοντας. Φτιάχναμε παιχνίδια μόνοι μας από ξύλα. Χάσαμε χιλιάδες μπάλες ποδοσφαίρου. Πίναμε νερό κατευθείαν από τη βρύση, όχι εμφιαλωμένο, και κάποιοι έβαζαν τα χείλη τους πάνω στη βρύση. Κυνηγούσαμε σαύρες και πουλιά με αεροβόλα στην εξοχή, παρά το ότι ήμασταν ανήλικοι και δεν υπήρχαν ενήλικοι για να μας επιβλέπουν. Πηγαίναμε με το ποδήλατο ή περπατώντας μέχρι τα σπίτια των φίλων και τους φωνάζαμε από την πόρτα. Φανταστείτε το! Χωρίς να ζητήσουμε άδεια από τους γονείς μας, ολομόναχοι εκεί έξω στο σκληρό αυτό κόσμο! Χωρίς κανέναν υπεύθυνο!

Πώς τα καταφέραμε; Και τώρα θα τρελαθούμε με τον COVID-19………………………

ΟΧΙ βέβαια ΄΄ ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ ΄΄

Βαρέθηκα!!!!!!! σταματήστε τη γη να κατέβω Β΄

Τι είναι το ξινολάχανο και πώς φτιάχνεται;

Το ξινολάχανο, αποτελείται από δύο συστατικά, λάχανο και αλάτι. Είναι ωμό, άρα κατάλληλο και για ωμοφάγους, είναι προϊόν φυσικής ζύμωσης και δεν χρειάζεται μαγείρεμα.

Η καλύτερη εποχή για να φτιαχτεί είναι το φθινόπωρο και η άνοιξη. Συνήθως βέβαια, οι παλιές νοικοκυρές, “έπιαναν λάχανο”, στα μέσα του Φθινοπώρου, για να έχουν όλο το Χειμώνα για τα πιάτα τους. Η διαδικασία, γίνεται μέσω μικροοργανισμών οι οποίοι τρέφονται από τα σάκχαρα που βρίσκονται στο λάχανο και μέσω της γαλακτικής ζύμωσης. Ως αποτέλεσμα έχουμε αυτό το ευχάριστα ξινό και εύπεπτο αποτέλεσμα, έτοιμο να συνοδέψει τις συνταγές μας. Αυτοί οι μικροοργανισμοί, είναι τα γνωστά μας, προβιοτικά, φίλοι και σύμμαχοι ενός υγιούς πεπτικού συστήματος.

Διαδικασία
  1. Αγοράζουμε ένα μέτριο προς μεγάλο λάχανο, βιολογικό εννοείται. Αφαιρούμε ένα-δύο φύλλα εξωτερικά και το κόβουμε στη μέση, δεν το πλένουμε, γιατί το πλύσιμο θα αποτρέψει τη ζύμωση. Θέλουμε τους μικροοργανισμούς που είναι στα φύλλα του λάχανου για τη ζύμωση.
  2. Κόβουμε το λάχανο στα τέσσερα αφαιρούμε το σκληρό κοτσάνι με το μαχαίρι και ψιλοκούβουμε , όσο πιο λεπτό τόσο πιο εύκολη η διαδικασία ζύμωσης.
  3. Αφού ψιλοκόψουμε το λάχανο, πάμε στο δεύτερο συστατικό, το αλάτι, θέλουμε υψηλής ποιότητας θαλασσινό αλάτι για το βέλτιστο αποτέλεσμα. Για κάθε 100 γραμμάρια λάχανο, θέλουμε περίπου 2 γραμμάρια αλάτι. Για λάχανο βάρους 1 κιλού θέλουμε 10γρ αλάτι ή 2 κουταλάκια του γλυκού.
  4. Αναμειγνύουμε το λάχανο και το αλάτι σε μια μεγάλη γαβάθα και αρχίζουμε να ανακατεύουμε και να ζυμώνουμε με τα χέρια μας, τα δύο υλικά. Σκοπός είναι να σπάσουμε τις ίνες του λάχανου και με την τριβή, να βγάλει τους χυμούς του και να δημιουργηθεί άλμη. Θέλει 10-15 λεπτά καλό ζύμωμα, ώστε να έχουμε το σωστό αποτέλεσμα.
  5. Όταν τελειώσουμε, μεταφέρουμε το λάχανο σε αποστειρωμένα βάζα και το στριμώχνουμε πιέζοντας όσο γίνεται περισσότερο με τα χέρια μας, δεν θέλουμε κενό στο λάχανο. Αφήνουμε ένα κενό από το στόμιο του βάζου, 3-4 εκατοστά, δεν το γεμίζουμε μέχρι επάνω, για να μην ξεχελίσει όταν ξεκινήσει η διαδικασία της ζύμωσης. Καλύπτουμε με τα υγρά της άλμης και κλείνουμε αεροστεγώς με αποστειρωμένα καπάκια.
  6. Αφήνουμε σε σκιερό μέρος, σε θερμοκρασία 22-25 βαθμών ιδανικά. Η πολλή ζέστη κάνει την διαδικασία πολύ γρήγορα με όχι πάντα καλά αποτελέσματα και το πολύ κρύο, κάνει τους μικροοργανισμούς νωχελικούς και αργούν να “πάρουν μπρος”και να κάνουν την δουλειά τους.
  7. Τις πρώτες 4 μέρες, αφήνουμε το βάζο κλειστό γιατί δεν θέλουμε να μπει αέρας. Μετά, μπορούμε να το ανοίξουμε και να δοκιμάσουμε. Αν θέλουμε πιο έντονη γεύση, το αφήνουμε περισσότερες μέρες. Εγώ το αφήνω γύρω στις 10, ώστε να ξυνίσει αρκετά. Όταν η γεύση είναι αυτή που θέλουμε, το βάζουμε στο ψυγείο, για να επιβαδύνουμε την ζύμωση. Το ξινολάχανο διατηρείται για αρκετό καιρό, αν και προσωπικά δεν ξέρω για πόσο, γιατί το καταναλώνω πολύ γρήγορα…

Προβιοτικά

Το προ- είναι από το λατινικό pro και σημαίνει υπέρ. Το βιοτικό σχετίζεται με τη ζωή. Άρα το προ-βιοτικό δηλώνει μια ουσία που «ζωογονεί».

Τα πρεβιοτικά, τα οποία επίσης ακούμε πολύ συχνά τα τελευταία χρόνια, είναι υδατάνθρακες που χρησιμεύουν ως τροφή στους μικροοργανισμούς που δρουν ως προβιοτικά.

Η αξία των προβιοτικών

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας «τα προβιοτικά είναι ζωντανοί μικροοργανισμοί που όταν η χορήγησή τους γίνεται σε ικανοποιητικές ποσότητες ωφελούν την υγεία όποιου τους φιλοξενεί».

Στο ανθρώπινο πεπτικό σύστημα διαβιούν περισσότεροι από 500 τύπους βακτηρίων, δηλαδή μονοκύτταρων οργανισμών που δεν διαθέτουν πυρήνα και πολλαπλασιάζονται με απλή διαίρεση σε δύο νέα μέρη.

Από αυτά υπάρχουν κάποια φιλικά προς τον οργανισμό βακτήρια που βοηθούν να λειτουργούν με υγεία τα εσωτερικά του όργανα και το ανοσοποιητικό του σύστημα, ενώ βοηθούν και στην πέψη των τροφών. Όταν όμως η ισορροπία χάνεται και τα ευεργετικά για τον οργανισμό βακτήρια ελαττώνονται έπειτα από μια μόλυνση ή τη λήψη αντιβιοτικών, εμφανίζονται προβλήματα στο πεπτικό σύστημα.

Και εκεί χρειάζονται ενισχύσεις με τη μορφή των προβιοτικών, που μπορούν να βοηθήσουν στις διάρροιες ή στην αποκατάσταση βλαβών στα εντερικά τοιχώματα.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα προβιοτικά επιδρούν στο ανοσοποιητικό σύστημα, περιορίζουν τους εξωγενείς παθογόνους παράγοντες που προκαλούν τη γνωστή ως «διάρροια του ταξιδιώτη» αλλά και τους ενδογενείς παράγοντες που προκαλούν τη «διάρροια των αντιβιοτικών». Μειώνουν τη δυσανεξία στη λακτόζη, περιορίζουν τους κινδύνους για καρκίνο του εντέρου και επηρεάζουν το ανθρώπινο μικροβίωμα.

Το μικροβίωμα περιλαμβάνει το σύνολο των μικροβιακών πληθυσμών που αποικίζουν τον άνθρωπο. Ιδιαίτερα το ανθρώπινο μικροβίωμα είναι ένα πολύπλοκο οικοσύστημα που το αποτελούν βακτήρια, ιοί και άλλοι οργανισμοί και από τις αλληλεπιδράσεις τους επηρεάζεται ολόκληρος ο οργανισμός που τα φιλοξενεί.

Έρευνες έχουν δείξει οι αλληλεπιδράσεις των βακτηρίων έχουν ευεργετική επίδραση στον αυτισμό αλλά και στον έλεγχο της παχυσαρκίας. Διότι η χλωρίδα αυτή ενεργεί συνολικά σαν ένας παραγωγός χημικών ενώσεων που φθάνουν να επηρεάζουν τον εγκέφαλο και από εκεί τις εντολές για την άντληση πολλών ή λίγων θερμίδων από την τροφή. Υπάρχει βέβαια πολλή έρευνα ακόμη γύρω από το θέμα, αλλά τίποτα δεν θα γίνεται χωρίς ιατρική σύσταση και επίβλεψη. Προς το παρόν λοιπόν το πιο σίγουρο είναι ένα απλό γιαούρτι αλλά με την ένδειξη, το λιγότερο, «καλλιέργεια bifidus ή acidophilus».

Σήμερα τα προβιοτικά πωλούνται και με τη μορφή συμπληρωμάτων διατροφής αλλά και μέσα σε τροφές. Το προβιοτικό μπορεί να περιέχεται μέσα σε ένα χάπι ή να προστίθεται σε μια τροφή όπως γίνεται με το γιαούρτι και το λάχανο.

Δέκα τροφές εξαιρετικά πλούσιες σε προβιοτικά

1) Το γιαούρτι

Παρασκευάζεται με την προσθήκη δύο βακτηρίων, του Streptococcus thermophilus και του Lactobacillus bulgaricus σε παστεριωμένο γάλα. Παρόλο που τα περισσότερα γιαούρτια είναι μια αξιόπιστη πηγή πρωτεΐνης, δεν περιέχουν όλα προβιοτικά. Ορισμένα προϊόντα υφίστανται θερμική επεξεργασία μετά τη ζύμωση, η οποία συνήθως σκοτώνει τα περισσότερα από τα ευεργετικά ενεργά βακτήρια οπότε φροντίστε να ελέγξετε την ετικέτα για τη φράση “ζωντανή και ενεργή καλλιέργεια γιαούρτης”. Σημαντικό επίσης είναι, να μην περιέχει πρόσθετα σάκχαρα.

2) Η μαύρη σοκολάτα είναι πραγματικά μια εξαιρετική επιλογή. Αυτό συμβαίνει επειδή έχει βρεθεί ότι εκτός από προβιοτικά περιέχει και πρεβιοτικά. Τα πρεβιοτικά είναι διαιτητικές ίνες, με τις οποίες τρέφονται τα φιλικά βακτήρια που βρίσκονται ήδη στο έντερο. Η σοκολάτα είναι στην πραγματικότητα ένα ζυμωμένο φαγητό. Για να αποκομίσει κάποιος σημαντικό όφελος, συστήνεται η περιεκτικότητα της σοκολάτας σε κακάο να είναι τουλάχιστον 70% και να μην περιέχει ζάχαρη.

3) Ο αρακάς

Προβιοτικά στον αρακά; Ιάπωνες ερευνητές λένε ότι υπάρχουν! Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of Applied Microbiology διαπίστωσε ότι ο αρακάς περιέχει Leuconostoc mesenteroides, ένα ισχυρό προβιοτικό που συχνά συνδέεται με τη ζύμωση σε συνθήκες χαμηλής θερμοκρασίας. Χρησιμοποιήστε τον φρέσκο σε ζυμαρικά, σαλάτες και ομελέτες.

4) Το ξινολάχανο

Όταν δεν είναι παστεριωμένο, το ξινολάχανο είναι πλούσιο σε βακτήρια Lactobacillus, τα οποία και προωθούν την υγιή χλωρίδα στην εντερική οδό, ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα και βελτιώνουν τη γενικότερη εικόνα της υγείας σας. Σημαντικό είναι να εξετάσετε την ετικέτα προτού να αγοράσετε κάποιο, καθώς πολλά μιμούνται απλά την ίδια διακριτική ξινή γεύση που παράγεται παραδοσιακά από το ζυμωμένο γαλακτικό οξύ με τη χρήση ξυδιού και δεν περιέχουν τα συγκεκριμένα ευεργετικά βακτήρια.

5) Το κρασί και η μπύρα

Τα ζυμωμένα αλκοολούχα ποτά όπως η μπύρα και το κρασί παρέχουν πραγματικά οφέλη για τον ανθρώπινο οργανισμό όταν καταναλώνονται με μέτρο. Οι βιταμίνες από το σιτάρι του κριθαριού που παράγεται από τη ζύμωση επιβιώνουν από τη διαδικασία ζύμωσης και φιλτραρίσματος και μπορούν να οδηγήσουν σε βελτίωση των επιπέδων της χοληστερίνης και να μειώσουν το σχηματισμό θρόμβων στο αίμα. Από την άλλη, το κρασί έχει βρεθεί ότι είναι μια ισχυρή πηγή αντιοξειδωτικών που καταπολέμα τις ελεύθερες ρίζες.

6) Οι ελιές

Οι ελιές που υποβάλλονται σε φυσική ζύμωση στο αλάτι περιέχουν προβιοτικά. Κατά τη διάρκεια της ζύμωσης, τα οξέα που παράγονται από τα βακτηρίδια γαλακτικού οξέος που απαντώνται φυσικά στην ελιά, δίνουν στους μικρούς αυτούς καρπούς τη χαρακτηριστική γεύση τους. Εκτός από τα παραπάνω, υπάρχουν δεκάδες λόγοι που καθιστούν την ελιά το απόλυτο υπερτρόφιμο της Μεσογείου.

7) Το κεφίρ

Παρόλο που το γαλακτοκομικό αυτό ρόφημα μοιάζει με το γιαούρτι, αν έχετε μια δυσανεξία σε γαλακτοκομικά προϊόντα, ίσως να είναι καλύτερη επιλογή. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το κεφίρ εξουδετερώνει τις επιπτώσεις της λακτόζης σε ποσοστό που ανέρχεται τουλάχιστον στο 70%. Αυτό που είναι ακόμη πιο ελπιδοφόρο για το κεφίρ, είναι ότι τα βακτηρίδια του αποικίζουν στον εντερικό σωλήνα, γεγονός που μεγιστοποιεί τις πιθανότητες στο να αποδώσουν τα θεραπευτικά τους οφέλη στο έντερο.

8) Οι πίκλες

Οι πίκλες είναι ακόμα μια κλασική επιλογή ζυμωμένου λαχανικού. Είναι σημαντικό να γίνει κατανοητό ότι όλες οι πίκλες δεν περιέχουν προβιοτικά καθώς η διαδικασία της παστερίωσης εξουδετερώνει τα φιλικά βακτήρια. Η καλύτερη λύση είναι να κάνετε τις δικές σας πίκλες στο σπίτι χρησιμοποιώντας απλά αλάτι και νερό!

9) Το μίσο

Το Μίσο, είναι μία πάστα που δημιουργείται από τη ζύμωση της σόγιας με ειδικούς μύκητες, οι οποίοι αναπτύσσουν λακτοβάκιλους και ένζυμα τα οποία είναι ιδιαίτερα θρεπτικά και υποστηρικτικά για την πεπτική διαδικασία και την καλύτερη απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών. Σαν πρωτεΐνη είναι πλήρης επειδή προέρχεται από σόγια (που σημαίνει ότι περιέχει και τα 9 απαραίτητα αμινοξέα) και διεγείρει το πεπτικό σύστημα, ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και μειώνει τον κίνδυνο πολλαπλών καρκίνων.

10) Τα μαλακά ωριμασμένα τυριά

Πολλά τυριά δημιουργούνται με ζύμωση, αλλά δεν περιέχουν και προβιοτικά. Τα ωριμασμένα, μαλακά τυριά, όπως το τσένταρ το γκούντα και η παρμεζάνα είναι οι μόνοι τύποι τυριών που διατηρούν τα ευεργετικά βακτήρια που περιέχουν. Τα τυριά αυτά παράγονται αρχικά με την προσθήκη βακτηριακής καλλιέργειας γαλακτικού οξέος στο γάλα, το οποίο σχηματίζει γαλακτικό οξύ και σχηματίζει τυρόπηγμα και ορό γάλακτος. Όσο περισσότερο ωριμάζει το τυρί, τόσο πιο ωφέλιμα είναι και τα βακτήρια για το έντερο.

TOP
Show Buttons
Hide Buttons
×
Show

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΣΥΝΤΑΓΗΣ

Στείλτε μας τη συνταγή σας και η καλύτερη συνταγή μαζί με τον δημιουργό της θα πρωταγωνιστήσουν σε ένα επεισόδιο ΄΄Στα Μονοπάτια Των Γεύσεων΄΄ με τον Παράσχο Αξιώτη. youtube: Στα μονοπάτια των γεύσεων - The Trails of Flavour