Ξεχάσατε τα στοιχεία σύνδεσης;

Δημιουργία λογαριασμού

Δημοσιότητα

Σούπες

Πρέπει να σκεφτείτε πολύ σοβαρά να συμπεριλάβετε ως πρώτο πιάτο μια αχνιστή σούπα.
Oι κρεμώδεις σούπες είναι ιδανικές ως εναρκτήριες ενός γιορτινού γεύματος, όμως μπορούν κάλλιστα να σερβιριστούν και ως καθημερινό γεύμα. Φτιάχνονται κυρίως με λαχανικά,
αλλά και με όσπρια και άλλα υλικά.

Η λογική είναι απλή: τα υλικά βράζουν μέχρι να μαλακώσουν πάρα πολύ καλά και εν συνεχεία πολτοποιούνται μαζί με όσο ζωμό από την κατσαρόλα χρειάζεται, ώστε να προκύψει μια λεία, βελούδινη σούπα με την πυκνότητα που θέλουμε. Συνηθέστατα χρησιμοποιείται πατάτα, γιατί δίνει «σώμα» στις βελουτέ και τις βοηθά να «δέσουν» και να γίνουν παχύρρευστες. Για πιο λείο και βελούδινο αποτέλεσμα, περνάμε τον πολτό από λεπτό, συρμάτινο σουρωτήρι-σινουά, ώστε να απομακρύνουμε τυχόν κομματάκια. Για να το κάνουμε αυτό, ίσως χρειαστεί να «βοηθήσουμε» τον πολτό να περάσει μέσα από το σουρωτήρι αραιώνοντάς τον με λίγο ζωμό. Για να βελτιώσουμε την υφή και τη γεύση της βελουτέ, αλλά και για να τη «βοηθήσουμε» να πήξει πιο πολύ, μπορούμε να προσθέσουμε -μετά το στάδιο της πολτοποίησης- γιαούρτι, μαλακά τυριά ή κρέμα γάλακτος. Αφού τα προσθέσουμε, συνεχίζουμε για λίγο το μαγείρεμα, φροντίζοντας στην περίπτωση του γιαουρτιού και των μαλακών τυριών να μη φτάσουν σε σημείο βρασμού, γιατί σβολιάζουν. Αντιθέτως, η κρέμα γάλακτος, λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε λίπος, διατηρείται σταθερή όταν θερμαίνεται, κάνει όμως τη σούπα πιο λιπαρή.

Καρπάτσιο ΄΄ carpaccio ΄΄

Το καρπάτσιο είναι ένα εθιστικό κρύο ορεκτικό, που έχει ως βάση το ωμό μοσχαρίσιο κρέας. Είναι μια έμπνευση του Giuseppe Cipriani και πρωτοδημιουργήθηκε στο Harry’s Bar της Βενετίας το 1950, για χάρη της κοντέσας Amalia Nani Mocenigo.
Το όνομά του οφείλεται στο ζωγράφο Vittore Carpaccio, γνωστό για τους έντονους κόκκινους τόνους που χρησιμοποιούσε στους πίνακές του.
Αρχικά το καρπάτσιο σερβιριζόταν με λεμόνι, ελαιόλαδο και φέτες λευκής τρούφας ή παρμεζάνας. Από τότε, έχουν γίνει πολλές παραλλαγές. Μια εκδοχή θέλει το καρπάτσιο σερβιρισμένο με πλούσια σάλτσα μαγιονέζας και Worcestershire Sauce. Μάλιστα, κάποιοι θεωρούν αυτή ως την αυθεντική συνταγή.
Σήμερα, η δημοφιλέστερη εκδοχή του, αυτή που αγαπούν οι ίδιοι οι Ιταλοί, είναι το καρπάτσιο να σερβίρεται με φύλλα άγριας ρόκας και φλούδες παρμεζάνας. Αν κάθε συνταγή έχει το μυστικό της, στο καρπάτσιο αυτό που καθορίζει το αποτέλεσμα είναι η ποιότητα του κρέατος.
Όλα τα άλλα είναι λίγο ή πολύ εύκολα. Για το κρέας, έχετε δυο βασικές επιλογές: φιλέτο ή rib-eye. Το φιλέτο είναι πιο τρυφερό, πιο ακριβό, αλλά γευστικά πιο αδιάφορο! Ζητήστε το κρέας σας από το χασάπη που εμπιστεύεστε και πείτε του ότι θα καταναλωθεί ωμό!
Το δεύτερο μυστικό του carpaccio, είναι να κόψουμε και να πλατύνουμε τις φέτες του κρέατος, όσο περισσότερο μπορούμε.
Ιδανικά, οι φέτες να είναι λεπτές σαν τσιγαρόχαρτο!
Μη σας τρομάζει αυτό, είναι πολύ πιο εύκολο απ’ ότι ακούγεται! Έχει μεγάλη σημασία για την υφή του και την αίσθηση που αφήνει στον ουρανίσκο!

Το ιδανικό κρέας για καρπάτσιο είναι το σιτεμένο κόντρα (shell of beef) που αν και ελαφρά σκληρότερο απ’ το φιλέτο είναι πιο νόστιμο, γιατί έχει εσωτερικό λίπος. Παράλληλα όμως, για οικιακή χρήση το κλασικό καλοσιτεμένο φιλέτο είναι ελαφρά πιο υποτονικό σε ένταση γεύσης, αλλά ασύγκριτα πιο έυκολο στην κοπή.
Κι αυτό γιατί το κόντρα θέλει πολύ μαεστρία στη γωνία που θα κοπούν
οι φέτες σε σχέση με τις ίνες του κρέατος.
Επιπλέον στην ελληνική πραγματικότητα, θεωρώ ότι δύσκολα θα καταφέρετε να βρείτε κομμάτι κόντρα στο κατάλληλο κόψιμο ώστε να βγάλετε τις λεπτές φέτες υπό την κατάλληλη γωνία ώστε να είναι εύκολα βρώσιμες.

Φλουρί στη βασιλόπιτα

Φλουρί στη βασιλόπιτα
Το έθιμο της κοπής της πίτας είναι ένα από τα πιο χαρακτηριστικά έθιμα της γιορτής αυτής.
Μάλιστα, θεωρητικά, όποιος βρει το φλουρί που κρύβεται μέσα θα έχει καλή τύχη ολόκληρο τον χρόνο.
Πως προέκυψε όμως το έθιμο της βασιλόπιτας και γιατί κρύβουμε μέσα ένα νόμισμα;

Συγκεκριμένα πρόκειται για ένα πολύ παλιό έθιμο που έχει τις ρίζες του στα Κρόνια, μια αρχαιοελληνική γιορτή αντίστοιχη με τα Ρωμαϊκά Σατουρνάλια. Η σημερινή του εκδοχή, ωστόσο, οφείλεται στη χριστιανική παράδοση καθώς εμφανίζεται και στην καθολική και στην ορθόδοξη παράδοση. Οι πρώτοι που έβαλαν φλουρί, δηλαδή νόμισμα, στην πίτα της Πρωτοχρονιάς ήταν οι Φράγκοι, στο λεγόμενο Kings’ cake, δηλαδή πίτα αφιερωμένη στους τρεις βασιλιάδες ή τρεις μάγους όπως τους λέμε εμείς.
Μάλιστα συνήθιζαν να κόβουν την πίτα τα Θεοφάνια κάτι που συνηθίζεται και σε διάφορες περιοχές της χώρας μας, καθώς σε πολλά σπίτια κόβουν μια πίτα με την αλλαγή του χρόνου και μια την ημέρα των Φώτων.

Πως προέκυψε όμως το έθιμο του νομίσματος;
Σύμφωνα με την ορθόδοξη παράδοση, η βασιλόπιτα έχει τις ρίζες της στην Καισαρεία της Μικράς Ασίας την εποχή του Μεγάλου Βασιλείου, στον οποίο οφείλει και το όνομα της.
Σύμφωνα λοιπόν με τον μύθο, ο Αγ. Βασίλειος που ήταν δεσπότης στην περιοχή ζήτησε από τους πιστούς να προσφέρουν κάποια χρυσαφικά ώστε να τα δώσει στον άπληστο έπαρχο-τύραννο της περιοχής που απειλούσε να λεηλατήσει την πόλη.
Ωστόσο ο τύραννος “εξουδετερώθηκε” με τη βοήθεια του Θεού πριν προλάβει να πάρει το χρυσάφι ή να προξενήσει καταστροφές.
Έτσι, ο Αγ. Βασίλειος έπρεπε να επιστρέψει στους πιστούς τα πολύτιμα αντικείμενα που είχαν προσφέρει χωρίς να αδικήσει κανέναν.
Τότε, σύμφωνα πάντα με τον μύθο, ο Θεός του είπε να φτιάξει ζεστά ψωμάκια, να κρύψει μέσα τα χρυσαφικά και να τα μοιράσει στους πιστούς.
Ο Αγ. Βασίλειος υπάκουσε και λέγεται ότι κάθε πιστός όταν άνοιξε το ψωμάκι βρήκε μέσα τα δικά του χρυσαφικά.
Από τότε έμεινε σαν έθιμο να βάζουμε ένα φλουρί μέσα στην Βασιλόπιτα και να την κόβουμε με την αλλαγή του χρόνου, δηλαδή την γιορτή του Μεγάλου Βασιλείου, προς τιμήν του!

Κρασί και Σοκολάτα

Σύμφωνα, με έναν από τους πιο δημοφιλείς… αστικούς μύθους για το κρασί, το κρασί δεν ταιριάζει με τη σοκολάτα. Αλλά όπως και κάθε άλλο τρόφιμο, έτσι και η σοκολάτα μπορεί να ταιριάξει με το κρασί ανάλογα με το είδος της και πως χρησιμοποιείται. Χοντρικά, ο κανόνας έχει ως εξής:
Δεν ταιριάζουμε τη σοκολάτα με κάποιο επιδόρπιο κρασί που είναι ελαφρύ. Αλλά αν η γεύση της σοκολάτας δεν είναι πολύ έντονη (είναι πχ μια σοκολάτα φράουλα ή περιέχει κάποιο άλλο φρούτο) τότε κι ένα πιο ελαφρύ κρασί είναι μια χαρά. Αλλά αν θέλετε να βρείτε ακριβώς πιο κρασί ταιριάζει με κάθε σοκολάτα, τότε πρέπει να έχετε στο μυαλό σας τα εξής:
Όσο πιο ελαφριά είναι η σοκολάτα, τόσο πιο εύκολη είναι η δουλειά μας. Γενικά ο συνδυασμός σαμπάνιας – σοκολάτας πρέπει να αποφεύγεται. Με παγωμένο επιδόρπιο σοκολάτας όμως για παράδειγμα, θα μπορούσαμε να βγάλουμε ακόμα κι ένα ποτήρι σαμπάνιας ροζέ ή αφρώδους οίνου.
Παρόλο που το μους σοκολάτας είναι συνήθως φτιαγμένο από μαύρη σοκολάτα, είναι ένα ελαφρύ επιδόρπιο, λόγω της “αέρινης” υφής του. Αυτό σημαίνει ότι μπορείτε να το συνδυάσετε σχετικά εύκολα με ένα συμβατικό επιδόρπιο κρασί ιδιαίτερα αν έχετε μια γεύση όπως π.χ. πορτοκάλι στο μους που θα τείνει να βρει την ίδια γεύση στό κρασί.


Με τι συνοδεύεται η σοκολάτα;
Σκεφτείτε ποια φρούτα ταιριάζουν με τη σοκολάτα και θα καταλάβετε ποια κρασιά επίσης ταιριάζουν με αυτήν.
Για παράδειγμα, τα κεράσια ταιριάζουν πολύ με σκούρα σοκολάτα. Άρα, ένας γλυκός κόκκινος οίνος θα ταίριαζε επίσης πολύ με την σκούρα σοκολάτα, το ίδιο και ένα παλαιωμένο Porto.
Άλλος ένας δοκιμασμένος συνδυασμός είναι η σοκολάτα με το πορτοκάλι. Τα αποξηραμένα φρούτα όπως οι σταφίδες και τα σύκα ταιριάζουν με τη σοκολάτα πολύ καλά όπως και με γλυκό Sherry ή Μαδέιρα.
Τέλος, μια σοκολάτα με ξηρούς καρπούς θα ταίριαζε πολύ με ένα δυνατό, Porto ή ένα Αμαρέτο.

Κρύα ή ζεστή η σοκολάτα;
Το κρύο επιδόρπιο σοκολάτας είναι πιο εύκολο να συνδυαστεί με κρασί, από ένα ζεστό επιδόρπιο σοκολάτας. Το πιο περίεργο είναι το σουφλέ σοκολάτας, που συνδυάζει ζεστό και κρύο. Όταν συνδυάζεται με παγωτό, μπορούμε να βρούμε πιο εύκολα κρασί να το σετάρουμε. Αλλά καλύτερα είναι να επιλέξετε ένα ενισχυμένο επιδόρπιο οίνο παρά έναν συμβατικό. Το sherry για παράδειγμα ταιριάζει τέλεια με brownies ζεστής σοκολάτας και παγωτό.
Επίσης, παραδόξως, οι ζεστές σοκολάτες συνδυάζονται άψογα με μια μαύρη μπύρα!

Κορυφή
Show Buttons
Hide Buttons
×
Show

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΣΥΝΤΑΓΗΣ

Στείλτε μας τη συνταγή σας και η καλύτερη συνταγή μαζί με τον δημιουργό της θα πρωταγωνιστήσουν σε ένα επεισόδιο ΄΄Στα Μονοπάτια Των Γεύσεων΄΄ με τον Παράσχο Αξιώτη. youtube: Στα μονοπάτια των γεύσεων - The Trails of Flavour